Hvordan orke

Spørsmål: “Jeg har OCD. De sier jeg burde eksponere meg, men jeg klarer ikke. Jeg har prøvd antideprissive medisiner, men de har ingen effekt. Noen råd?”.

 
Selv om du ikke klarer det nå betyr det ikke at du aldri vil klare det, det tror jeg er viktig å huske på. Det er lett å tenke at sånn ting er nå kommer de alltid til å være, og det stemmer neppe!

En ting som er sikkert er at det til tider er sykt slitsomt, vanskelig og smertefullt å leve. Spesielt når det er noe man må eller vil forandre, og det er det jo nesten alltid. Kanskje nettopp dette med må og vil kan være gode stikkord? Når du tenker på å eksponere deg, bruker du ordene “jeg MÅ” eller “jeg VIL”? Jeg skjønner jo at du ikke egentlig VIL, fordi det virker så umulig, men disse ordene kan allikevel være viktige, tror jeg. Det handler om å ta små grep for å endre hvordan man tenker på ting, for det påvirker følelsene dine. Selv har jeg måttet gjøre noen endringer i livet mitt som ikke har vært så enkle. Greia var at når jeg tenkte “jeg må” var det mye tyngre å få det til, og så ble jeg så innmari skuffet over meg selv når det var ting på listen min jeg ikke klarte, og det ble bare en dårlig sirkel ut av det. Jeg er litt sånn ennå, må jeg innrømme, men jeg merker en oppadgående tendens.

Hvordan er det med målene dine? Det er iallfall bombesikkert at du ikke klarer alt på én gang. Hvis det eneste målet du har satt deg er “jeg skal komme over OCD-en min” er det for stort, og dessuten altfor lite konkret. Små mål er det som funker og gir deg muligheter til å kjenne på den deilige følelsen av mestring oftere. Målene må være realistiske, små og så konkrete som mulig. Og ta med hyggelige og lette mål i tillegg til de som bare er pes. Det er antageligvis lite hensiktsmessig å tenke for langt fremover, sånt tror jeg bare fører til eksistensiell angst. Da dukker ofte sånne “hva skal jeg med livet mitt, hvem er jeg, eksisterer jeg egentlig?”-spørsmål opp, og hvis man skal lefle med sånne tanker bør man sette av litt strengt avgrenset tid til det av og til, det er ikke noe man kan drive og fundere på hele tiden.

Mine generelle råd for å orke livet:

– Sov og spis
– Gå mye
– Le av deg sjæl
– Tenk på hvor små og søte vi mennesker er, det er ganske komisk
– Prøv å finne ut hva som gjør deg og andre til bra folk
– La deg selv ha det jævlig innimellom, det er til dels mulig å gjøre det uten å freake ut. Eventuelt la deg selv freake ut, det kan alltids hende at det går bra.
– Skriv lister

Når det gjelder medisinering og behandling tør jeg ikke gi deg spesifikke råd, siden jeg ikke er fagfolk.

Hilsen Marit

Mål for dagen
Skriv lister

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *