ECT

Det er flere som har spurt meg hvordan det var å få ECT, så jeg tenkte jeg skulle skrive litt om det. Jeg regner med at det er individuelt hvordan man opplever det, så viktig å fremheve at dette kun er basert på mine egne opplevelser, jeg vet ikke om det er riktig for alle.

ECT (electro-convulsive therapy) er altså en behandling som går ut på at man bruker elektrisk stimulering av hjernen som fremkaller kortvarige og kontrollerte epileptiske anfall. Det høres skummelt ut, men man får narkose, det er ikke sånn at man er våken og får en gummiring å bite på, liksom. De bruker mindre strømstyrke i dag enn før i tiden, og behandlingen har en veldokumentert effekt mot alvorlig depresjon.

  • Gjør det vondt? Nei, det var ikke vondt. Jeg tror jeg var litt øm i kjeven etter første gangen, og kanskje var litt svimmel og hadde bittelitt hodepine innimellom. Men det kan jo ha andre årsaker.
  • Var du redd? Nei, på dette tidspunktet var jeg mer redd for å leve enn for å dø, så det var nesten så jeg håpet at noe skulle gå galt (hvis det er lov å si). Depresjon er en rar blanding av tomhet, likegyldighet og uutholdelig smerte som man tror aldri kommer til å gå over (men det gjør det). Derfor var det nesten så jeg så frem til behandlingen fordi jeg fikk narkose, i den grad jeg var i stand til å se frem til noe som helst. Helst ville jeg nok bli lagt i kunstig koma, men jeg måtte ta til takke med denne lille pausen. Tror jeg sov sånn i en times tid.
  • Fordeler? Den største fordelen er jo at jeg ble frisk mye raskere enn jeg har blitt før. Jeg ble litt bedre for hver behandling, og begynte sakte, men sikkert å gjenoppdage personligheten min. Jeg har litt problemer med å huske denne perioden, så jeg baserer dette også på det jeg har lest i journalen min (tror for øvrig ikke det å lese journalen sin er å anbefale for alle, men jeg bruker den som inspirasjon til å skrive). Jeg synes det er en enorm trygghet i å vite at det finnes en behandling som er så effektiv for meg, jeg tror det hjelper meg til ikke å bli så redd for å bli deprimert. Det er nok ikke særlig gunstig å gå rundt og være redd for det.
  • Ulemper? Som sagt husker jeg ikke så mye av de tre siste måneden av 2015. Men det er jeg egentlig takknemlig for, det er ikke noe jeg ønsker å huske. ECT kan gå utover korttidshukommelsen, og det skjedde med meg, også etter at jeg hadde fullført de åtte behandlingene jeg fikk. Jeg måtte blant annet spørre om ting som “hvordan kom jeg meg egentlig fra Trondheim til Ringebu?”. Det var selvfølgelig litt ekkelt. Jeg merket også at det tok litt tid før jeg hang med kognitivt, jeg hadde for eksempel vanskeligere for å forstå ting jeg leste. Dette er imidlertid også en vanlig følge av alvorlig depresjon, det kan henge igjen litt i ettertid. Nå føler jeg endelig at hodet er nogen lunde på plass igjen.

Alt i alt var det for meg flere fordeler enn ulemper med ECT, og jeg er takknemlig for at muligheten finnes, men som sagt kan det være annerledes for deg, så jeg vil hverken anbefale eller fraråde denne behandligsmetoden, slikt får være opp til legene. Vil også benytte anledningen til å takke alle på Østmarka som hjalp meg, hvis de mot formodninge skulle lese dette. Hurra for dere!

 

deprimert meg
Her har jeg vel fått 2-3 behandlinger, tror jeg. Når jeg ser inn i mitt eget blikk på dette bildet blir jeg veldig takknemlig for at jeg ikke har det sånn nå. Livet er bra!

5 thoughts on “ECT


  1. Du er så tøff, Marit!
    Det er så raust å dele av seg sjøl, slik som du gjør. Dette er jeg sikker på at hjelper mange andre i tilsvarende situasjoner. Ta bort tabu og fordommer og la psykiske sykdommer få den aksepten som trengs! Heia deg, herlige jente!


  2. Har nettopp oppdaget bloggen din etter at jeg fant deg på Twitter, og humrer meg gjennom tekstene dine mens jeg lurer på hvem du er for en morsom og klok person. Og så kom jeg til denne! Og skjønner at du har et mørkt, men vakkert bakteppe for alle dine lekne og burleske tekster. Takk for at du finnes og byr på så mye viktig og sprøtt og klokt og rart. Gleder meg til fortsettelsen!


    1. For en fantastisk tilbakemelding, nå ble jeg veldig glad. Tusen takk!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *