Fra læreboka

En gang på twitter lovet jeg å holde foredrag om sosiale medier med fokus på forskjellen mellom “Haha”, “Haha!” og “Hahaha”. Jeg tar det her i stedet. Føler jeg har en viss tyngde på dette området, siden jeg tross alt har bedrevet chatting siden jeg var 16, fra IRC, via MSN og blink, til Facebook og twitter.  Omtrent hver eneste dag, faktisk.  La oss kalle dette en randomisert, dobbelt-blindet, kontrollert studie (selv om det er en vanvittig stor løgn), basert på et omfattende datamateriale samlet inn over de siste ti årene. “Mottaker” er her definert som “den som responderer på noe du har sagt”.

 • Haha.: Dette er sarkastisk. Mottaker er kanskje litt sur og kommer med et lite snøft. Ved å sette punktum bak signaliserer vedkommende at latteren får en brå slutt, eller at man overdrevent uttaler ordet “haha”, uten at det egentlig er latter. Her kan man også henvise til forskjellen på “ok.” (du hadde kanskje ventet deg et lengre svar, men det unner ikke mottaker deg, gidder faktisk ikke trykke ned shift for å få stor bokstav engang), “OK.” (“ååååkei, er det sånn det er”) og “Ok” (“den er grei, du”).
 • Haha: en høflig respons, mottaker har skjønt at du prøver å være morsom og reagerer adekvat. Kan også forekomme under en krangel, da betyr det “at det går an å være så usaklig, slem og dum som deg”.
 • Haha!: Sa du nettopp noe ganske morsomt, men kanskje litt på kanten? “Haha!” er en respons som så å si alltid er positivt ladet. Samtalen har en god tone.
 • HAHA!: Betyr ofte noe sånt som “å, herregud, er det sant? SA han virkelig det?”. En respons som indikerer at dere er medsammensvorne, men husk at det ikke er pent å sladre om andre.
 • Hahaha: Jøss, så morsom du var nå’a. Du må være en ordentlig festlig type, og der traff du blink!
 • Hahahaha: En sjeldent raus respons, men den forekommer. Dette betyr at mottaker synes det du sa var sykt morsomt og on point, og dessuten har respekt for deg.
 • Hoho: Det er noe underliggende sarkasme her. Jeg tror du nettopp dro en pappaspøk. Enkelte har hevdet at dette er “godmodig latter”, men det stiller jeg meg tvilende til, selv om godmodig latter forsåvidt passer seg etter en godmodig pappaspøk. Jeg heller mot sarkasme. Nevner det allikevel, for det kan gjøre responsen noe vanskelig å tolke.
 • Hoho.: Enda mer sarkastisk enn “Hoho”. Dette var rett og slett ikke morsomt, det er det ingen tvil om. Skjerpings.
 • Hoho!: Du dro en pappaspøk som faktisk var litt morsom, eller du fortalte noe som mottaker mener er verdt et “oioi!”.
 • Hehe.: Punktum er sjelden godt nytt dersom det ikke kommer etter en fullstendig setning (eller ufullstendig, jeg dropper ganske ofte subjekt, beklager det, Miriam). Dette er allikevel ikke så sterkt som “haha.”, fordi mottaker trolig ikke ble fornærmet av det du sa, det var bare ikke særlig festlig. Mottaker himler med øynene eller klapper deg på hodet, lille venn.
 • Hehe: Mottaker er en luring, og prøver kanskje å være litt mystisk eller signalisere at “det er jeg som har overtaket her”. Kan prøve å sjekke deg opp. Jeg tror for eksempel tilhengere av  sjekkemetodene fra “The Game” bruker “Hehe” ganske ofte. Er allikevel ikke nødvendigvis negativt ladet.
 • Hehe!: Dette betyr “så kult!”.

Vil anta at ikke alle er enig i disse reglene, men jeg er ikke åpen for andre tolkninger. Her føler jeg meg nødt til å være bastant, for ikke å bli mer sinnsforvirret enn jeg allerede er. Som alle andre er jeg avhengig av en falsk følelse av kontroll over en svært uoversiktlig verden. Jeg er bare et menneske, godta meg som jeg er! Hehe

77866_10150354279110161_2841218_o
Klassisk hahaha-situasjon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *