Kronikk: Hva er greia med Finland og lettmelk?

Få, om noen, av Norges største aviser har publisert kronikker som tar for seg dette med Finland og lettmelk i kaffen. Kanskje det er en grunn til det?

Flere norske kaffebloggkommentarfeltfantaster har imidlertid nevnt i bisetninger at de har hørt at minst én person fra Finland velger lettmelk i kaffen sin, og hvis man bare har for eksempel H-melk vil ikke vedkommende ha. Svenskene og danskene forholder seg tilsynelatende tause omkring temaet, og alle vet jo at dersom man ikke roper «NEI, OG JEG MENER NEI!», så samtykker man.

Det kan rett og slett virke som at finner drikker kaffe bare for å ha lettmelk i den.

På et større plan kan man kanskje spørre seg hvor lurt det er at enkelte kaffebarer ikke tilbyr, eller av og til går tom for, lettmelk eller skummet melk. I slike situasjoner er det ofte bare H-melk eller kaffefløte å få. Disse alternativene inneholder jo mer mettet fett, og nyere studier viser at mettet fett kan forvirre hypothalamus. En forvirret hypothalamus er “ikkje bra”, som man sier. På den annen side kan man alltids drikke den svart. Jeg så en danske som drakk svart kaffe en gang.

Etter min mening er det faktisk noe litt bedårende over hvor viktig lettmelk i kaffen er for folk fra Finland. Vi bør ikke bli sure eller nedlatende overfor det finske folk bare på grunn av DET. Kanskje kan ord som ufarliggjøring, verdighet og toleranse være gode stikkord her. Til ettertanke.

Spørsmålet er om samfunnet som helhet, og da tenker jeg globalt, blir bedre hvis man kombinerer begeistring for lettmelk i kaffen med åpenhet for andre mulige kaffepreferanser. Det beste fra to verdener!

Det tror jeg faktisk.

 

IMG_20160815_090237-1
Ekstra lett melk er ikke nevnt i denne saken, men finnes også på markedet. Edit: Ifølge Forskrift om kvalitet på melk og melkeprodukter er det fra 1. Juni ikke lov å kalle melk for ekstra lett.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *