Vedlegg nr 7

En gang jeg var på jobbintervju ble jeg spurt hvorfor jeg hadde hele 24 enkelttimer fravær i tredje klasse på videregående. Det har irritert meg i ettertid at jeg ikke følte jeg fikk forklart dette så godt som jeg kunne ha gjort, for tro meg, jeg husker hver enkelt gang jeg ikke dukket opp til timen, og hadde fullstendig legitime grunner for det. Derfor har jeg rett og slett laget en liste, slik at jeg kan henvise til denne ved senere anledninger. Jeg vurderer også å lage en pdf-fil av lista, så jeg rett og slett kan slenge den med når jeg søker en ny jobb, sammen med attester og vitnemål.

Nøyaktig dato for hvert punkt på lista husker jeg dessverre ikke, men rekkefølgen stemmer, fra høst til vår.

 1. Det var ikke hvitost å få til frokost, og hvitost var min viktigste kilde til jod på denne tiden. Mangel på jod kan føre til struma.
 2. Vi måtte lese Amalie Skrams Sjur Gabriel. Det må være lov å bruke litt tid på å hente seg inn etter noe sånt. I ettertid har jeg lært meg å hente meg inn mye raskere etter å ha lest triste bøker eller vedtaksbrev fra NAV. Bruker omtrent 15 effektive minutter.
 3. Jeg uteble grunnet begeistring over norrøne grammatikkregler.
 4. Fant ut at Knarhval på nynorsk er Narkval, og det var derfor umulig for meg å ta til meg mer informasjon den neste timen. I ettertid har jeg funnet ut at det ikke finnes noe som heter Knarhval, det finnes bare Narhval eller Knølhval. Da ble jeg veldig lei meg, og måtte ta meg en tredagers.
 5. Henga meg til hemningsløs dyrking av middelmådigheten, noe jeg knapt kan klandres for da det ligger i mine norske gener. Det vet vi jo i vår tid.
 6. Oppdaget persisk-norsk ordbok på biblioteket.
 7. Ble i religionslære fortalt at «smeltet ost» ikke er en religion, og ble naturlig nok ganske satt ut.
 8. Begynte å chatte med en som kalte seg STALKER på IRC i friminuttet mellom andre og tredje time. Han var fra Australia og sa han elsket meg.
 9. Fikk et anfall av blidhet og måtte gjemme meg på toalettet til det gikk over for ikke å ødelegge imaget mitt.
 10. Var svært opprørt etter at norsklæreren lot til å tro at han hadde fasiten på hva som er den beste Beatles-sangen.
 11. Snublet i en Erlend Loe-bok utenfor kantina og falt så lang jeg var. Intellektuelt sett preges jeg fremdeles av en nesten umerkelig halting på høyre fot, men jeg har lært meg å leve med det.
 12. Fikk vite at Kate Moss er med i musikkvideoen til en Stage Dolls-sang.
 13. Ble midlertidig blind fordi jeg himlet for mye med øynene over hvor teit jeg syntes det var å være russ.
 14. Siden engelsklæreren konsekvent viste til læreplanen i engelsk og sa «it says so in the læreplan» var det umulig for meg å møte opp til denne timen.
 15. Var rasende fordi noen hevdet at jeg så «frisk og sunn ut».
 16. Fikk en plutselig innskytelse om at det var viktigere å være Sylvia Plath enn å gå til timen for å prøve å få fransklæreren til å le. Ble sittende og messe «jeg kan ikke sove, jeg kan ikke lese, jeg kan ikke skrive», bare for å se om hatten passet. Den gjør det i perioder.
 17. Tolket “ansvar for eiga læring” helt feil. Det mener jeg er en ærlig sak.
 18. Rotet meg fullstendig bort i analysen av et dikt jeg hadde skrevet selv. Det handlet om at livet – nei, det er ikke alltid så enkelt! Sant det, da.
 19. Bestevenninna mi valgte å flytte til Jessheim og jeg måtte finne ut hva det kunne bety, metaforisk sett. Det jeg kom frem til var mildt sagt urovekkende.
 20. Kom i skade for å spise en melisbolle i kantina. Husk at på nittitallet var vi, om mulig, enda mer naive enn i dag, og vi ante ikke hvor farlige karbohydrater er.
 21. Var hos helsesøster for å spørre om Dario Argenos Suspiria kunne ha skjedd på ordentlig.
 22. Skrev en dystopisk science fiction-novelle om en fremtidsverden hvor Vinstra hadde bystatus.
 23. Skulle egentlig ha samfunnskunnskap denne dagen, men etter en kort, intern diskusjon kom jeg frem til at det ville være mer livsbejaende å spise kyllinglår på Per Gynt-senteret.
 24. Måtte prioritere planlegging av aksjonen “stjele persisk-norsk ordbok fra biblioteket”. Planen ble ikke gjennomført av etiske hensyn, men diskusjonen i forkant av denne avgjørelsen var svært fruktbar, og har uten tvil formet meg som menneske.

Så, der har dere en ærlig og redelig gjennomgang av det som på vitnemålet kan oppfattes som ubegrunnet og unødvendig fravær. Det er det jo åpenbart ikke, men om nødvendig kan attest fra fastlege eller underskrift fra foresatte fremskaffes. Mitt poeng er at det finnes mye viktig kunnskap man må tilegne seg på egen hånd, utenfor læreplanens begrensende rammer. Jeg mener det jeg lærte av hvert enkelt punkt på denne lista har vært avgjørende for min utvikling av konsulentkompetanse og digital reach. Kort sagt, jeg hadde ikke vært den jeg er i dag dersom jeg ikke hadde tatt noen utradisjonelle valg.

Og dessuten: vet dere hvem som var mye borte på videregående?

Albert Einstein.

Han hadde kyssesyken.

5 thoughts on “Vedlegg nr 7


   1. Takk, så hyggelig at du spør! Men skal nok få til det selv, ja.


 1. He he, jeg fikk særavtale på gymnaset, fikk komme og gå som jeg ville, bare jeg var med på prøver og var forberedt når jeg var der. Var borte 1/3 av tiden, og fikk en bra artium. Tilbrakte mye av tiden på kafé med en bok eller dinglende med beina fra en fjelltopp.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *